Hírek

A Hyundai bebiztosította magának a dobogós helyezést és a gyorsasági szakasz győzelmet Mexikóban  • • A Hyundai Thierry Neuville révén megszerezte első dobogós helyezését a FIA 2017. évi rali világbajnokságán (WRC), aki harmadikként futott be a mexikói futamon
  • • Hayden Paddon az ötödik helyen végzett, ezzel fontos pontokat szerezve a bajnokságban
  • • Neuville megnyerte a gyorsasági szakaszt, amivel öt extra pontot zsebelt be, és Dani Sordo is pontszerző helyen végzett. A Hyundai Mexikóban összesen hat szakaszgyőzelmet mondhat magáénak
2017. március 12.

A Hyundai Motorsport részére a dobogós helyezések sorát 2017-ben Thierry Neuville nyitotta meg, aki a Mexikó-rali összesített harmadik helyét szerezte meg.

A Monte-Carlo-i és svédországi csalódást keltő eredmények után, amikor kénytelenek voltak egy biztos vezető helyet feladni, a belga csapat, Neuville és pilóta társa, Nicolas Gilsoul végre egy kemény hétvége után visszatértek az első három közé. A versenyt stílusosan egy gyorsasági szakasz győzelemmel és öt extra ponttal zárták.Ismét a dobogón

Ez az eredmény azt is jelenti, hogy a Hyundai huszonegyedik alkalommal szerzett dobogós helyezést WRC versenyen és egyúttal a csapat a hét végén a századik szakaszgyőzelmét is ünnepelhette. Így Mexikóban immár másodszor diadalmaskodtak, megismételve a 2014-es bemutatkozó szezonban elért helyezést, amikor Neuville-t szintén harmadikként intették le.

Hayden Paddon ebben az évben első alkalommal az öt közé jutást ünnepelhette, míg Dani Sordo-nak egy nyolcadik hellyel kellett megelégednie 17 kűzdelmes szakaszt követően. Üzemanyag nyomás problémákkal kellett mindhárom legénységnek megküzdenie pénteken, ami megakadályozta, hogy még keményebben szálljanak harcba a végső győzelemért.

A verseny utolsó napja nem éppen a legkellemesebben kezdődött, kora reggeltől esett az eső. Összesen 54,90 versenykilométert kellett megtenni, a 32,96 kilométeres La Calera próbát a 21,94 hosszú Derramadero gyorsasági szakasz követte. A Hyundai Motorsport versenyzői ennek ellenére sikeresen teljesítették a rali kihívásait, amivel fontos konstruktőri és versenyzői pontokat szereztek.Csapatnapló: Neuville/Gilsoul (az 5-ös számú Hyundai i20 Coupe WRC-vel)

Neuville és Gilsoul összesen négy szakaszgyőzelmet aratott a trükkös mexikói hétvégén, így növelve 2017. évi pontjaikat. A pénteki gondok után a belga kettős a várható dobogós helyezésre összpontosított, erre fognak építeni a következő versenyen Korzikán is, ahol kevesebb mint hat hónappal ezelőtt másodikként végeztek.

Neuville szerint: „Csak annyit mondhatok, igazán boldog vagyok, hogy sikerült itt Mexikóban megcsípni egy dobogós helyet. Ez a Hyundai Motorsport teljes csapatának teljesítményét dicséri, akik bátorítottak engem az első két rali kiábrándító eredményei után. A Monte-Carlo-i és Svédországi versenyek gyorsak, de nagyon elkeserítők voltak, ám most nagyon jó megint itt lenni az első háromban és zsebrevágni a mai gyorsasági szakasz pontokat. A csapat keményen dolgozott a hétvégén, hogy rendbehozzák az autót a pénteki problémák után. Kitartásuknak és határozottságuknak köszönhetem, hogy ma sikerült felállni a dobogóra, ezért hálával tartozom nekik. Előre és mindig felfelé.”Csapatnapló: Paddon/Kennard (4-es számú Hyundai i20 Coupe WRC-vel)

Az ötödik hely Paddon és navigátora, John Kennard részére erkölcsi bíztatást jelent, hiszen arra törekszenek, hogy megerősödjenek a 2017-es világbajnokságon. Az új-zélandiak megfontoltan közelítették meg a kérdést a hétvégi nehézségek fényében, hogy végül egy biztos befutót érjenek el – ami eddig a legjobbjuk az idén.

Paddon így kommentálta: „Nem sok mindent tudok mondani erről a versenyről, gondjaink voltak. Csak azzal vigasztalódhatunk, hogy mégis az első öt között értünk a célba, de tudjuk, hogy kicsit több szerencsével előrébb is végezhettünk volna – akár a dobogón is. Jó volt megint murván menni, egyszerűen pech, hogy nem tudtunk jobb teljesítményt nyújtani. De dolgozunk tovább és reméljük, nemsokára megfordul a szerencsénk. Korzika következik és remélem, ott majd többet tudunk kihozni magunkból.”Csapatnapló: Sordo/Martí (6-os számú Hyundai i20 Coupe WRC-vel)

Sordo és honfitársa, a navigátor Marc Martí nagyon elszántan mentek és ígéretes teljesítményt nyújtottak Mexikóban, szombat reggel két szakaszgyőzelemmel is megmutatva, hogy képesek a dobogós helyezésre. A pénteki futamokon az üzemanyag nyomás problémák miatt időt vesztettek a León-i versenypályán, ami miatt a spanyolok kiszorultak az esélyesek közül, de várakozással tekintenek a következő havi korzikai futamra, ahol a WRC mezőnye megint visszatér az aszfaltra.

Sordo szerint: „Örülök, hogy sikerült ezt a versenyt egyáltalán befejeznünk, de próbálok bizakodó maradni. Nem volt egy könnyű hétvége számunkra. Gondokkal küzdöttünk, ami nem adta meg azt a magabiztosságot, amire pedig a keményebb versenyzés érdekében szükségünk lett volna. Ma reggel még az ablaktörlővel is adódtak komplikációk, ami igen érdekesen festett, tekintve hogy az első szakaszon esőben kezdtünk. A gyorsasági szakasz során mindent megtettünk, ami tőlünk tellett, és boldog vagyok, hogy legalább egy pontot szereztünk. Nem volt szerencsénk Mexikóban, úgyhogy tovább kell lépnünk és a következő versenyre, a korzikai futamra (Tour de Corse) koncentrálnunk.”Újratervezés

A Hyundai Motorsport reméli, hogy a mai dobogós helyezés csak a kezdete még nagyszerűbb dolgoknak ebben a szezonban, a 2017-es karakteres kezdetek után.

A csapat vezetője, Michel Nandan szerint: „Nem volt könnyű hétvégénk itt Mexikóban, azt hiszem elégedettek lehetünk a dobogós összetett hellyel és a gyorsasági szakasz győzelemmel. Thierry és Nicolas tényleg megérdemelték. Monte Carlótól és Svédországtól eltérően, ahol egyértelműen megvolt az ütemünk és megbízhatóságunk is, hogy megnyerjük a versenyt, ezen a hétvégén néhány problémával kellett szembenézniük, amelyek megakadályozták a legénységünket, hogy a győzelemért menjenek. Módszertanilag, mint csapat mindent kidolgoztunk, de alaposan át kell néznünk a dolgokat, amikor visszatérünk a gyárba. Nagyon hasznos lecke volt a mostani; ne felejtsük, ez volt az első kavicsos pálya az új autónkkal. A konstruktőri viadal igen szoros az idén; biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a ritmust és előbb utóbb besöpörjük majd az első helyet a Hyundai i20 Coupe WRC-vel. Most a tanulságokat levonva hagyjuk el Mexikót és a soron következő versenyekre koncentrálunk.”A következő rali

A WRC mezőnye a szezon negyedik versenyére visszajön Európába, Korzika aszfaltos útjaira (Tour de Corse), amely most egy korábbi, tavaszi időpontban kerül megrendezésre.

A verseny április 6. és 9. között kerül megrendezésre, mindössze hat hónappal a 2016. évi futamot követően, ahol a Hyundai a dobogó második fokán végzett.Végleges összesített sorrend - Mexikó-rali

1K. MeekeP. NagleCitroën C3 WRC3:22:04.6
2S. OgierJ. IngrassiaFord Fiesta WRC+13.8
3T. NeuvilleN. GilsoulHyundai i20 Coupe WRC+59.7
4O. TanakM. JarveojaFord Fiesta WRC+2:18.3
5H. PaddonJ. KennardHyundai i20 Coupe WRC+3:32.9
6J. M. LatvalaM. AnttilaToyota Yaris WRC+4:40.3
7J. HänninenK. LindströmToyota Yaris WRC+5:06.2
8D. SordoM. MartíHyundai i20 Coupe WRC+5:22.7
9E. EvansD. BarrittFord Fiesta WRC+8:41.8
10P. TidemandJ. AnderssonŠkoda Fabia R5+10:51.9


A 2017. évi FIA rali világbajnokság állása – pilóták szerint

A harmadik futam után

1S. Ogier66
2J.M Latvala58
3O. Tanak48
4D. Sordo30
5T. Neuville28
6K. Meeke27
7C. Breen20
8E. Evans20
9H. Paddon17
10S. Lefebvre10
11J. Hänninen9

A 2017. évi FIA rali világbajnokság állása – gyártók szerint

A harmadik futam után

1M-Sport World Rally Team103
2Toyota Gazoo Racing WRC67
3Hyundai Motorsport65
4Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team55